Moi drodzy, jak powszechnie wiadomo, żeby być mistrzem trzeba dużo ćwiczyć! Dlatego proponuję wymienić się doświadczeniami na temat zdobienia tortów i innych ciast okazjonalnych.
Świetna inicjatywa! Ja uwielbiam tworzyć dekoracje za pomocą rękawa cukierniczego. Co prawda trzeba mieć trochę wprawy, ale po czasie można za jego pomocą zrobić na torcie wszystko.
Moim zdaniem rękaw jest już przestarzałą formą zdobienia. Posługując się nim nie uzyskasz efektu zbliżonego do rzeczywistych przedmiotów lub roślin. Moim zdaniem tylko plastyczna masa cukrowa nadaje się obecnie do wykonywania dekoracji 3D.
Fakt, masa plastyczna daje ładny efekt końcowy na torcie, ale wiele osób jej nie je, bo jst albo za słodka, albo za twarda, przez co moim zdaniem dyskredytuje cały efekt. Bowiem goście zamiast jeść nasz wypiek, to zdłubują z niego dekorację..
Bo zawsze trzeba stawiać na jakość, a nie na cenę. Jak się kupuje lukier plastyczny z firmy krzak to nie ma się co dziwić, że jest twardy. A masy cukrowe cenię za ich kolorystykę, formę i łatwość rzeźbienia.
Na kursie zdobienia tortów zadałem dokładnie to samo pytanie. Prowadząca zapewniała, że można dodawać barwnik i sypki i płynny. Próbowałem i niestety z sypkim masa wychodzi cieniowana, więc tylko używaj płynnego.
A mógłbyś mi doradzić gdzie kupić barwnik spożywczy, który ładnie zwiąże się z masą? Mam duży blok białego plastycznego lukru, a myślałam o ozdobach w różnych kolorach…
Ja kupuję przez Internet na sklepslodkapasja.pl, duży wybór kolorów i nie jest tak drogo jak w stacjonarnych sklepach, ale w razie potrzeby i tam coś na pewno dla siebie znajdziesz.